Foredraget om mentalitet 4/2-2009

Som oppdretter lærer man så lenge man har valpekjøpere, og man utvikler seg stadig , også om ønsker og krav som man både som valpekjøper og oppdretter har.

Vi har pr dd 4 kull i testalder, det være seg enten på MH eller FA, og flere av disse har aldri vært på en MH eller FA. Selvom man ved introduksjon av kennelen vår blir vist video av både MH og FA, forsvinner mye av det ut i intet etterhvert som tiden går.
Derfor ville vi som oppdrettere arrangere et foredrag hvor man fikk innblikk i hva en MH og FA er, hva man skal med det og hvorfor dette er så viktig som avlsvurderingsredskap for en oppdretter.

Til å holde foredraget for oss denne gangen inviterte vi Sverre Kirkemo, som gledelig sa ja til å være til stede. Sverre har dømt majoriteten av Knerteboere på FA, både på godt og vondt. Han kjenner i tillegg til vår policy ang avl og kunne på den måten også bidra med å presentere en mal for oss som viste hvordan man som oppdretter bør tenke i framtida. Både på avlshunder enkeltvis og ikke minst kullmessig.  

Han introduserte oss også for store arvbarheter innen mentalitet, som f.eks den enorme nedarvbarheten av skuddreddhet på hunder, og hvorfor man ikke bør avle på individer med markante brister. 
Han sa også at en oppdretter bør sette seg et mål, lage seg en mal og forsøke gjennom selektiv avl å nå denne malen. 
Dette innebærer jo igjen denne biten hvor vi som oppdrettere er avhengige av å få våre røntgen, øyelysning og mentalitetsresultater på kullsøsken. 

Vi samlet 29 stykker av valpekjøperne fra de 4 siste kullene, potensielle valpekjøpere og noen 
andre gjester. Til tross for det fæle snøværet som kom, må vi jo si at det vises stor respekt at alle
disse kom "helt ut på landet" og det midt i uka. Vi nevner i fleng: Hønefoss, Mandal, Grums i Sverige og de som bodde en time eller mer fra oss. 

Vi håper og tror at kvelden ble innholdsrik, og at de fleste ble litt klokere på hva som hunden deres skal igjennom i løpet av året, hvorfor vi krever disse testene og ikke minst hvorfor det er så viktig å opprettholde en god mentalitet på kommende avlshunder.

Tusen hjertelig takk til alle som kom og som bidro til at denne kvelden gikk rundt for oss på Knertebo kennel............

Vi retter en kjempestor takk til Sverre Kirkemo som stilte opp midt i uka og holdt foredrag for våre Knerteboere........tusen tusen takk :)

Vi ønsker alle våre Knerteboere lykke til med alt de foretar seg i 2009, og så treffes vi sikkert om ikke så altfor lenge.

Takk for innsatsen alle sammen, dere er unike !!!!!

Hilsen
Anne-Marit og Geir


 
Sverre forklarer for folket skillet mellom K-test, MH
og FA.    Ungdommen var på plass, Joakim og Fredrik   Deltakerne lytter og lærer, og stilte spørsmålI pausen var det servering av kaffe og kaker, og selvsagt bare måtte dette motivet med på kaka.
Tegning og illustrasjon: Lotta Syversen.
 
Nymoen, siste tilskudd som Knerteboer på stammen
følger nøye med......"kullforeldre" i bakgrunnen :)

 
Vår yngste deltaker kom fra Grums i Sverige og heter
                              Savanna

  
En engasjert Kirkemo forteller om malen en oppdretter målrettet bør tenke på å i bakhodet når man skal lage kull.


Tusen hjertelig takk til Ann Elisabeth og Ronny som sponset Wienerkringle, ostekake og muffins til foredraget.......de kom godt med og gikk ned på høykant :).......så det smakte skikkelig godt :)